Asi jste už někdy slyšeli o AHA peelingu, peelingu ovocnými kyselinkami nebo snad o chemickém peelingu. Ano, je to zjednodušeně řečeno totéž. Jen více názvů pro určitý typ ošetření, jehož základem jsou AHA kyselinky v různých koncentracích. Právě na výši koncentrace záleží. Zatímco ty do 25%ní koncentrace, může aplikovat vyškolená kosmetička, ty nad 30% už musí být v rukou lékářů. U AHA peelingu s 5%, 10% a 25% koncentrací zpravidla nikdy nezčervenáte, nebo jen na pár minut, nikdy se neoloupete, ošetření nebude bolestivé ani nepříjemné, zato se můžete těšit, že za pár minut bude Vaše pleť prozářená, jemnější, klidnější, hydratovaná a i akné se začne lépe hojit. Jak to?
Kyselinky umí narušit vrchní vrstvu pleti, proniknout do větší hloubky, podle velikosti molekul, a pak působí exfoliačně, tedy odstraňují starší, zašedlou, případně poškozenou kůži a na povrch se pak dostavuje ta spodnější vrstva, která je čerstvá, šťavnatá a v lepší kondici. Navíc kyselinky nastartují samoregenerační procesy, neboť narušená pleť se začne rychleji obnovovat.
Jaké problémy se dají pomocí AHA peelingu řešit?
Akné, jizvičky mizí, pleť se zaceluje, desinfikuje, hydratuje, rozhodně vypadá klidnější, hladší a barevně sjednocená.
Hyperpigmentace, díky silné exfoliační schopnosti se pigmentové skvrny zesvětlují a barevně sjednocují.
Drobné vrásky, kyselinky pronikají do hlubší vrstvy a stimulují kolagen, povrch pleti se prozáří, vypíná a jemné vrásky mizí.
AHA peeling je ideální také pro suchou pleť, umí ji do hloubky hydratovat a vodu v pleti zadržovat.
Nevýhodou je, že se toto ošetření dá provádět jen v podzimních a zimních měsících. Pleť po ošetření se musí chránit krémy s vysokým faktorem a nesmí přijít na sluníčko. Není vhodné ani ošetřovat čerstvě opálenou pleť. ¨
Výsledky jsou patrné již po prvním ošetření. Maximálního potenciálu se dosáhne v kúře 4 ošetření.
Mezi AHA kyseliny, zvané také jako alfa-hydroxykyseliny, se řadí kyselina glykolová, mléčná, mandlová, jablečná, citronová, maleinová nebo vinná, ale známe také kyselinky z papáji, ananasu a hroznů. . Jde především o ovocné kyseliny a ty se rozpouští ve vodě. BHA kyseliny, beta-hydroxykyseliny, se rozpouští v tucích. Mezi nejznámější patří kyselina salicylová